Kartoittamassa mielen maastoa

Jos haluamme ratkoa tai pohtia jotain asiaa, se täytyy jollain tavalla saada ulos päästä. Se täytyy saada esille ja käsille. Ohjaajat ja valmentajat puhuvat tällöin ulkoistamisesta. Ongelmaa, kysymystä tai jotain epämääräistä hankaluutta, voi alkaa lähestyä, kun se jotenkin ulkostetaan. Keskustelu on tavallisin tapa saada ”asia” esiin. Muitakin tapoja on, ja tässä postauksessa on aiheena kartoitus, jota voi käyttää mielen maiseman ulkoistamiseen joko ohjauksessa tai ohjatessaan itse itseään.

Karttahan on kuva jostain ympäristöstä, jossa erilaisin tekstein, kuvioin ja symbolein ilmaistaan jotain olennaista kuvattavasta ympäristöstä. Korkeuskartassa on olennaista saada esiin ympäristön korkeuserot, sääkartassa sääilmiöt jne. Työnohjauksessa kartoittaminen on prosessi, joka auttaa ohjattavaa ulkoistamaan ajatuksiaan ja tutkimaan niitä. Kartoituksen avulla ohjattava luotsaa itsensä läpi mieltään vaivaavasta asiasta, ohjauksessa tietenkin ohjaajan tuella. Joskus tämä prosessi voi johtaa jonkin ongelman ratkeamiseen. Toisinaan se johtaa vain siihen, että ohjattavan suhde käsiteltävään asiaan muuttuu rikkaammaksi ja hän saa enemmän omaa viisauttaan käyttöönsä.

Kartoitusta voi käyttää myös itsensä ohjaamisen välineenä ja tässä olen mallintanut kartoittamista siitä näkökulmasta.

Ensimmäisessä vaiheessa valitset kartoitettavan asian ja alat viedä sitä paperille

IMG_2732

Etsi asia, jota haluat työstää. Ota riittävän iso paperi ja laita asia tavalla tai toisella paperille. Kirjoita se paperin keskelle tai piirrä paperille symboli, joka kuvaa asiaa.

Generoi kysymyksiä. Millaisia kysymyksiä mieleesi nousee? Kirjaa kysymyksiä erilliselle paperille. Älä vielä vastaa kysymyksiin, vaan generoi lisää kysymyksiä. Mitä muuta sinun olisi hyödyllistä kysyä tästä asiasta? Mitä ohjaajasi kysyisi? Mitä hyvä ystäväsi kysyisi? Tunnetko jonkun, joka on erityisen taitava saamaan tilanteista esiin uusia puolia? Mitä hän kysyisi tässä tilanteessa? Mitä kaikkea voi kysyä? Voit miettiä erilaisia kysymyssanoja.

Aloita kartan piirtäminen. Ala merkitä asiaan liittyviä eri aspekteja paperille, ”asian” ympärille:  ihmisiä, tunteita, ajatuksia, tapahtumia, paikkoja… Käytä kysymyslistaa apunasi. Voit kirjoittaa tai tiivistää asiat symboleiksi tai väreiksi. Voit kuvata asioiden välisiä suhteita viivoilla, väreillä, nuolilla. Mieti, mitä kaikkea tähän asiaan liittyy ja kuinka saisit kaikki merkitykselliset asiat ja niiden väliset suhteet jollain tavalla esille. Karttasi ei tarvitse olla ymmärrettävä kenellekään muulle kuin sinulle itsellesi.

Toisessa vaiheessa astut askeleen taaemmas ja alat ihmetellä

IMG_2735

Lähdet nyt tarkastelemaan asiaa uusien kysymysten kautta. Alla on kysymyksiä, joista kaikista avautuu vähän erilaisia suhteita asiaan. Käytä sellaisia kysymyksiä, jotka tuntuvat avaavan jotain uutta ja merkityksellistä, olkoot ne tästä listasta tai omasta päästäsi. Tee pohtiessasi edelleen merkintöjä karttaan tai kirjaa havaintojasi ylös muualle.

  • Missä on asian energiapiste? Millaisia energioita asiaan liittyy?
  • Mikä on minun totuuteni tässä asiassa? Miten voin ymmärtää itseäni ja omaa toimintaani?
  • Millaisia totuuksia muilla on? Miten voin ymmärtää muiden toimintaa?
  • Piilottelenko jotain salaisuutta itseltäni? Mikä se on?
  • Vastustanko jotain? Onko minun vaikea hyväksyä tässä jotain?
  • Mikä minua houkuttelee tässä?
  • Mikä minua kiinnostaa tässä?
  • Mitä kuvasta puuttuu?
  • Onko tässä tilanteessa, jotain ennestään tuttua? Olenko ollut tässä aiemminkin?
  • Onko suhteeni tähän asiaan / tällaisiin tilanteisiin muuttunut ajan myötä? Miten?

Viimeisessä vaiheessa suljet prosessin ja mietit, mitä siitä sait

IMG_2737

Voit kysyä siis itseltäsi ihan simppelisti: ”Mitä mulle tästä jäi käteen?” Mutta prosessia voi sulkea myös muilla kysymyksillä, joita olen koonnut alle. Olennaista on havaita, millainen suhteesi asiaan oli ennen työskentelyn aloittamista ja mikä se on nyt. Onko suhteesi asiaan muuttunut? Onko ongelmasi ratkennut? Oletko oppinut tai oivaltanut joitain?

  • Mitä huomaan itsestäni / tilanteesta nyt? Mitä tajuan?
  • Yllätyinkö jostain? Mikä hämmästyttää minua tässä?
  • Mitä voin nyt ymmärtää kun katselen tätä? Mitä voin hyväksyä?
  • Mikä tuntuu nyt mahdolliselta?
  • Mitä suunnitelmia minussa herää?
  • Mitä huomaan toivovani tai haaveilevani nyt?
  • Mitä haluaisin seuraavana ymmärtää paremmin?
This entry was posted in Pohdin and tagged , , , , . Bookmark the permalink.